Sposób przygotowania

Kwiaty ( zebrane w pełni rozkwitu, w suche słoneczne dni) ułożyć w minimum pięciolitrowym naczyniu.
Wodę zagotować, dodając skórkę i sok z cytryny, ocet, cukier rozpuścić, nie należy dawać więcej cukru (można nawet dać mniej) , bo może wyjść za słodki.
Mieszaniną, jeszcze dobrze ciepłą, zalać kwiaty, całość odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie zlać, najlepiej przecedzić przez płótno, odciskając jeszcze w płótnie kwiaty.
Rozlać do sterylnych , szczelnie zamkniętych naczyń (bardzo dobre do tego celu są butelki z nakrętkami po sokach przecierowych).
Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
Pełna jakość (smak, zdolność musowania) osiąga po ok. dwóch tygodniach.
Odpowiednio przechowany może stać bardzo długo, do zimy a nawet dłużej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    ooo ciekawostka!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    może zamiast octu - spirytus? Ten to by pomusował :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    coś dla mnie nowego, ale bardzo ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    przyznam, że butelka (ta wielka ze zdjęcia) przechowała mi się przez rok i wydaje mi się lepszy ten napój, na prawdę musujący:) i bez spirytusu (pacpaw: :)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    interesujące
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    malcik111

    bardzi ciekawa opcja:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    ale fajny przepis...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    super. Głosuję na to!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Honorata1

    zdrowy napój :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !