Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy do ceramicznej miseczki. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia.

Ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty krem, a w drugim naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Pozostałą śmietanę ubijamy i dodajemy do masy jajecznej. Rozdzielamy masę do miseczek, do jednej wlewając 1/3, a do drugiej 2/3 całości. Do mniejszej ilości dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości. Mrozimy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !