Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec na okrągło
Ciasto jasne:
* 1,5 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 4 jajka
* 8 łyżek ciepłej wody
* 8 łyżek oleju
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* Ciasto kakaowe:
* Takie same składniki tyle, że odejmujemy 3łyżki mąki i zamiast tego dodajemy kakao.
* Masa budyniowa:
* 3 szklanki mleka
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* pół szklanki cukru
* 250 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto jasne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę,
cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną
pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.
Ciasto wlać do okrągłej balszki
i piec około 45 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.
Ciasto ciemne przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób,
tylko dodając kakao. Najlepiej razem z mąka.
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem.
Reszte mleka rozrobić z mąką na gładką, bezgrudkową masę.
Rozrobioną mąkei z mlekiem wlać do wrzącego mleka,
pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową,
cały czas miksując. Kazde z ciast pokroić na krążki.
Przekładać na przemian ciasto jasne i ciemne,
przesmarowując masą.