Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż zapiekany z jabłkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dag
mleko 370 ml
woda 370 ml
cynamon 0.5 łyżeczki
masło 1 łyżka
cukier 4 łyżki
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: ryż zapiekany z jabłkiem

Do naczynia żaroodpornego wlej mleko i wodę.Dodaj ryż i masło.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stopni.Umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Gdy ryż będzie miękki wsyp cynamon i cukier.Całość wymieszaj i dodaj jabłka.Piecz jeszcze 10-15minut.Ryż możesz podawać zimny lub ciepły.Dobrze smakuje z bitą śmietaną.Do ryżu w trakcie pieczenia można też dodać cukier waniliowy a zamiast białego cukru użyć brązowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rique 08.08.2011 09:23
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak