Sposób przygotowania

Najpierw roztapiamy masło wraz z olejem i dodajemy kolejno pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę , doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym ziarnistym oraz cukrem i dusimy na małym ogniu 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dusimy dalej tylko musimy uważać aby się cebula nie przypaliła . Jeszcze dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilkę dusimy i bulion może być warzywny czy jarzynowy , tylko wlać go tyle aby sięgał 10 cm ponad poziom warzyw , wrzucić listki , ziele oregano , sól i pieprz . Gotować 10 minut . Warzywa przez ten czas już powinny zmięknąć , jeszcze na koniec dodać opłukany i drobno pokrojony szczaw , po chwili wlewamy śmietankę , posypujemy natką i odstawiamy z ognia. Podajemy z jajkiem i młodymi ziemniaczkami , ewentualnie możemy jeszcze zmiksować zupę na krem , tylko musimy powyjmować ziarenka i liście.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    bardzo dawno nie jadłam musze nadrobić zaległości
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    taką zupę to bym zjadła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !