Sposób przygotowania

Pietruszkę i ziemniaka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich starte jabłko i żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, zostawiamy do przestygnięcia, wtedy dodajemy rozkłócone jajko i kaszę manną.

Filet z indyka myjemy, nacinamy wzdłuż na tzw motylka, by uzyskać większą płaszczyznę mięsa i rozbijamy by płat mięsa był cieńszy i większy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, oprószamy cynamonem a po wewnętrznej stronie mięsa smarujemy roztartym czosnkiem. Na środek mięsa nakładamy cały farsz i składamy mięso, zaciskając je kilkoma wykałaczkami. Układamy mięso na blaszce, na rękawie do pieczenia stroną z wykałaczkami do dołu, okręcamy rękawem i pieczemy w nim ok 45 min w 200C a potem jeszcze ok 10 min z rozchylonym rękawem by wierzch rolady ładnie się zarumienił.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Anita21

    mmmm ale apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    Super przepis! Mogę go polecić na moim blogu o kaszkach?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !