Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, wrzucamy mięsko mielone i przesmażamy na złoty kolor (ale tak, żeby to mięsko podzieliło się na malutkie cząstki); na koniec doprawiamy solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę, na wrzącą wrzucamy pokrojone w talarki pory; dodajemy wegety. Proporcje wody i pora powinny być takie, żeby razem tworzyły dość \'konkretna\' prawie-zupę. Kiedy por będzie już prawie ugotowany (ok. 10 min) wrzucamy zawartość patelni i gotujemy jeszcze chwilę. Do małego rondelka wkładamy serki topione, zalewamy ok. szklanką wywaru porowo-mięsnego i na małym ogniu gotujemy stale mieszając aż serki się całkowicie rozpuszczą. Taką zawiesinę przelewamy do garnka z zupą. Próbujemy, jeśli trzeba doprawiamy białym pieprzem i solą. Zupka powinna być delikatnie serowa. Podajemy gorącą z chrupiącą bagietką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !