Sposób przygotowania

Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i sparzyć kapustę wrzącą wodą. Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać 2 gatunki mięsa z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku , solą, papryką,pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 20 gołabków. Ułożyć na blasze pozostałe liście kapusty , na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać kostką warzywną rozpuszczoną w szklance wrzącej wody. Przykryć liśćmi kapusty. Dusić w temp. 150 stopni około 30 minut godz. Obrócić gołąbki na drugą stronę. Zwiększyć temp. do 180 stopni i dalej dusić około 40 minut. Podawać z sosem pomidorowym

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dawno nie jadłem gołąbków
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Wyjeżdżaliśmy na wakacje, więc mąż zrobić synowi, żeby przeżył;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Pola2

    smaczne w młodej, nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !