Sposób przygotowania

1. Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka, rozetrzyj z 2 łyżkami mąki i cukru, odstaw w ciepłej wodzie, osącz.
2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz.
3. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej żółtka, sól i rozczyn, wymieszaj. Masło i pozostały cukier podgrzej z resztą mleka, aby się rozpuściły. Przestudzone dodaj do ciasta, wyrób. Dodaj rodzynki.
4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, przełóż do dużej, natłuszczonej formy.
5. Składniki i kruszonki posiekaj nożem, zagnieć, rozkrusz w palcach, posyp ciasto.
6. Placek wstaw do piekarnika o temp 160 stopni, gdy wyrośnie, piecz go jeszcze ok 50 min w temp 180 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !