Sposób przygotowania

Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Umyte i oczyszczone z błon mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy sos chili, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Na 2 łyżkach oleju ryżowego przesmażamy mięso z dodatkiem poszatkowanej cebuli, po chwili dodajemy odsączone kiełki sojowe (fasoli mung), pokrojone w słupki kwaszone ogórki i pokrojony cieniutko imbir - smażymy minutę po czym zalewamy mleczkiem kokosowym. Po kilku minutach dodajemy szczyptę kurkumy, sól i pieprz do smaku. Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką mąki pszennej wymieszanymi w małej ilości wody z dodatkiem słodkiej śmietanki. Do wystudzonego ryżu dodajemy żółty ser i 2 łyżki kokosu i roztrzepane 2 jaja - mieszamy wszystko dokładnie. Żaroodporne szklaneczki smarujemy masłem, wysypujemy kokosem zostawiając na dnie trochę więcej i wypełniamy masą ryżową ubijając łyżką. Zapiekamy w mikrofalówce ok 5 -10 minut (lub odpowiednio dłużej w piekarniku). Wykładamy sos na talerz, na górę wykładamy babeczki - posypujemy poszatkowaną natką kolendry lub pietruszki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !