Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z migdałową posypką
Dno formy o wymiarach 20 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno formy. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C, pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz porcjami maskarpone i twaróg, cały czas miksując.
Masę serową wykładamy na ostudzony kruchy spód. Wyrównujemy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C, pieczemy 45 minut. Delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika, następnie studzimy w otwartym piekarniku.