Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i bijemy sztywną pianę. Gdy piana jest tak sztywna ,że nie spływa po odwróceniu miski do góry dnem, ciągle miksując dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut aż masa ,znów będzie sztywne i dodajemy żółtka. Miksujemy przez kolejne kilka minut, do moment gdy powstała masa zacznie gęstnieć. Następnie wysypujemy mąkę na sitko i po trochu \"sitkujemy\" mąkę na ciasto lekko mieszają. Po dodaniu wszystkiej mąki, ciasto wylewamy do prodiża z dnem wysmarowanym masłem lub margaryną. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Dzielimy go na pół, do tego placka będzie potrzebna jedna połowa. Galaretki zalewamy każdą w osobnym naczyniu i odstawiamy do momentu aż zaczną się powoli zsiadać. Truskawki myjemy i obieramy, śmietanę ubijamy i lekko słodzimy cukrem pudrem. Na biszkopcie układamy truskawki i przykrywamy zsiadającą się galaretką na to bita śmietana i reszta galaretek w różnych kolorach pokrojona w kostkę lub lekko zsiadająca się zalana, nie może być wodnista gdyż zleje się ze śmietaną. Na wierch możemy posypać startą czekoladę.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !