Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu: obrać i pokroić w drobną kostkę jedną cebulę i trzy ząbki czosnku. Przełożyć na patelnię, wlać ¼ szklanki oliwy i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, krojone pomidory z chili oraz wodę. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej mielonej, pieprzu czarnego, soli, po połowie łyżeczki pieprzu kajeńskiego, oregano i tymianku oraz sok wyciśnięty z połowy limonki Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przygotowanie farszu: mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać ¼ szklanki oliwy, sok z połowy limonki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę dwa ząbki czosnku, cebulę i paprykę. Całość smażymy do miękkości.

Każdą tortille delikatnie posmarować sosem, następnie nałożyć po porcji farszu, polać mięso 2 łyżkami śmietany i zwinąć w rurkę. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piecyku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Musi być piekielnie smaczna z takim zestawem przypraw!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Oj... poproszę o jedną porcję:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Zapowiada się bardzo smacznie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Wyśmienite!
  • 2
    original
    Opublikowano

    magical66

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Poproszę dziś na obiad :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !