Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier i ubite żółtka z odrobiną wody.Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, wlać olej i dokładnie wymieszać. Na średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać i wyrównać ciasto.Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Na koniec wykałaczką sprawdzić czy się biszkopt upiekł. Zimny przekroić na dwa blaty.
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach.W rondlu dusimy jabłka, aż będą się rozpadać. Dodajemy galaretkę o dowolnym smaku i dokładnie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i dosmaczamy cukrem jeśli jabłka są za kwaśne-schłodzić do częściowego stężenia. Na pierwszy blat wyłożyć nadzienie i przykryć drugim blatem lekko przyciskając.Wstawić na godzinę do chłodziarki . Cukier puder wymieszać z barwnikiem spożywczym i odrobiną wrzątku. Udekorować ciasto lukrem według swego pomysłu .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    chyba bardziej pracochłonne niż tradycyjna szarlotka ?:) ale zapewne...pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszne!
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ale kolory!
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Prezentuje się wyśmienicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !