Sposób przygotowania

Królika (część tylna wraz z combrem) marynowanego w http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138786/marynata-warzywna-do-miesa-kroliczego.html dzielimy na porcje. Dokładnie smarujemy go oliwą i wstawiamy w brytfannie do piekarnika nagrzanego do 220°C. Rumienimy. W międzyczasie przecier pomidorowy mieszamy z winem i wodą. Cebulę kroimy w ósemki, seler i czosnek w półplasterki. Brytfannę z zarumienionym mięsem wyjmujemy z piekarnika. Wlewamy przecier wymieszany z winem i wodą oraz rozkładamy po całej powierzchni pokrojone warzywa, śliwki i przyprawy. Staramy się, aby jak największa cześć warzyw, śliwek i przypraw była zanurzona w sosie pomidorowym. Całość przykrywamy i stawiamy ponownie do piekarnika. Temp. zmniejszamy do 150°C i zapiekamy min. 3h – im dłużej tym potrawa będzie smaczniejsza. Po upieczeniu wyjmujemy z sosu mięso oraz część warzyw (jeśli ktoś lubi warzywny smak i gęsty sos może warzywa zostawić w całości). Taki sos zagotowujemy ewentualnie doprawiając solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Przecieramy przez sito lub miksujemy na jednolitą masę i polewamy nim mięso ułożone na półmisku. Smacznego.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    polly66

    zapraszasz na obiad mam rozumieć?;>
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Kiedyś się jadało jak babcia żyła
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    @polly66 czym chata bogata :o)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny pzzepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam królika. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    świetny przepis na królika
  • 4
    original
    Opublikowano

    tomek18

    bardzo lubie takie dania:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    DanutaS

    królika jeszcze nie próbowałam a wygląda tak apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !