Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać, pokroić w plasterki. Dymkę opłukać, pokroić na połówki. Gotować 3 minuty w rosole pod przykryciem. Wyjąć łyżką cedzakową, pokroić na duże kawałki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do rosołu włożyć soczewicę, przyprawić octem ziołowym, solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, smażyć na nim plasterki ziemniaków, cały czas mieszając. Soczewicę wyjąć z rosołu, osączyć, wymieszać z dymką. Przełożyć na talerz. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !