Sposób przygotowania

Z cukru trzcinowego najlepiej zrobić nasycony roztwór (syrop) poprzez wsypanie ok. 5 łyżek cukru, zalaniu go wrzątkiem w proporcji 1:2 i wymieszaniu a następnie dodawaniu tak długo cukru, aż nie będzie chciał się rozpuścić. Ostudzić.

W wysoką szklankę na dno wlać łyżkę takiego syropu, lód potłuc na mniejsze kawałki (tłukąc dodać kilka listków mięty, by się trochę roztarły), wrzucić trochę lodu do szklanki, dodać 1/5 limonki (również trochę rozgniecioną lub ponakrawaną) i zasypać lodem z liśćmi mięty do brzegu szklanki. Wlać w to kieliszek rumu i zalać do wysokości spirtem (lub wodą niskogazowaną). Podawać ze słomką.
Przepis na jedną szklankę. Jeśli ktoś lubi trzeszczący cukier między zębami to na dno wsypać łyżeczkę cukru trzcinowego gruboziarnistego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Nie powiem ze to mój ulubiony napój.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !