Sposób przygotowania

Jest to ilość składników potrzebna na tarte o średnicy 27 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę i cukier puder przesiewamy razem, dodajemy zimne masło i widelcem lub palcami rozdrabniamy z mąką i cukrem. Następnie dodajemy jajko i aromat waniliowy, zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 400 ml wody (gorącej). Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ale nie na sztywno, wystarczy żeby była gęsta. Galaretkę studzimy. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy je na grubość 3-4 mm, przekładamy do formy na tarte, Po dopasowaniu ciasta do formy i odcięciu zbędnych wystających poza nią kawałków nakłuwamy widelcem dokładnie cały spód ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy groch aby obciążyć ciasto(żeby nie powstały wybrzuszenia). Tak pieczemy 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i wstawiamy tarte jeszcze na 7 minut, aby lekko się zrumieniła. Wyjmujemy tarte i czekamy aż ostygnie. W tym czasie mieszamy wystudzoną galaretkę ze śmietaną. Wlewamy ją do śmietany pomału ciągle mieszając. Kiedy masa będzie jednolita wstawiamy ją do lodówki aż do czasu ostudzenia ciasta, co kilka minut dokładnie mieszając trzepaczką. Truskawki opłukane i pozbawione szypułek kroimy na 4 części każdą. Na ostudzoną tartę wykładamy masę ze śmietany i wstawiamy na 30 minut do lodówki, po tym czasie wyjmujemy ją i wykładamy na nią truskawki(w jakiej chcemy ilości.) Wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki. Masa śmietanowa stanie się pianką a la ptasie mleczko. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Pięknie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna120

    Dziękuję bardzo :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    fantastyczny przepis:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    uwielbiam takie słodkosci
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    cudowna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna120

    i znika błyskawicznie ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    ale patent z tym grochem :) a nie przejdzie nim tarta?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna120

    Absolutnie nic nie przejdzie :) ale tylotylko suszony musi być :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    po prostu mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kate131

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !