Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym spodzie
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Margarynę rozpuścić. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i kakao to wszystko przesiane przez sitko, rozpuszczoną margarynę, budyń.
Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i pieczemy 15 min w 160 stopniach.
Wykonanie masy serowej:
Margarynę, cukier, żółtka mikserem ubijamy na puch, dodajemy przetarty przez sito twaróg, zapach i miksujemy przez chwilę na małych obrotach. Schłodzone wcześniej białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do sera budynie, kaszę mannę, proszek do pieczenia, pianę z białek, wszystkie te składniki należy wymieszać drewnianą łyżką.
Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni - pieczemy ok. 45 minut. Wierzch dekorujemy według własnego gustu (u mnie jest to biała polewa czekoladowa).