Sposób przygotowania

Biszkopt :
białka ubijamy z wodą i szczyptą soli na pianę ,dodajemy cukry i robimy szklistą bezę, następnie dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy na koniec mąka z proszkiem. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 30 min .Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki .

Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklanki wody i rozgotowujemy, na koniec gotowania jabłka miksujemy na mus, do gorącego musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i suchą galaretkę mieszamy do rozpuszczenia i studzimy .Zimny mus łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy ,gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy 1/2 masy na pierwszy krążek ciasta (ciasto układamy na talerzu i zamykamy obręcz tortownicy) przykrywamy kolejnym i reszta masy, na wierzch ostatni krążek i odstawiamy do zastygnięcia.

Zastygnięte ciasto wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz i smarujemy wierzch i boki śmietaną kremówką ubitą ze śnieżką. Przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu ciasta robimy brzeg z ozdobnych gwiazdek, na środek wlewamy gęstniejącą galaretkę i zostawiamy do zastygnięcia.

Galaretka pomarańczowa jest użyta w jednej wersji w drugiej agrestowa

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    wspaniały torcik
  • 0
    original
    Opublikowano

    smakosz1988

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bardzo elegancki.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszny torcik :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !