Sposób przygotowania

Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować sok jabłkowy z gożdzikami, włożyć gruszki, przykryć, po 3-4 minutach wyjąć i osączyć na sitku. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i w trakcie ucierania wbijać kolejno jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy. Dodać mleko, kakao, płatki owsiane, rum lub likier, cynamon, dokładnie wymieszać. Przygotowaną tortownicę wylepić większą częścią ciasta 2/3. Na nim ułożyć pokrojone gruszki i przykrć resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !