Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
mleko
wanilia
mąka ziemniaczana
sól
śmietana kremówka
orzechy pistacjowe

Przepis i sposób przygotowania na: krem karmelowy

Cukier podgrzewać stale mieszając , aż się rozpuści i nabierze złotego koloru.Dodać 4 łyżki wody , prawie całe mleko , sól i tartą laskę wanilii.Wszystko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić resztą mleka, dodać do wrzącego mleka karmelowego i kilkakrotnie zagotować.Krem schłodzić 30 minut w zimnej wodzie, od czasu do czasu zamieszać. kremówkę ubić, 3/4 jej ilości dodać do zimnego kremu i wymieszać .Kremem napełnić miseczki, powierzchnię przybrać bitą śmietaną ,posypać tartymi orzeszkami pistacjowymi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 13.08.2011 01:01
super
suzana 27.05.2011 11:38
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak