Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szkl. kaszy gryczanej, palonej 1/2
nieduży brokuł 1
dkg pieczarek 25
ząbki czosnku 2
łyżki posiekanego koperku 2-3
łyżki soku z cytryny 1-2
sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone do smaku:
jogurt naturalny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana z brokułami i pieczarkami

Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 05.08.2016 22:17
fajne zestawienie
Klausia 17.12.2014 13:38
super danie :)
M. Monroe 27.11.2012 22:30
brzmi bardzo smakowicie !
Grażyna13 14.12.2011 09:16
To by mi smakowało :)
Anna169Hosz 26.05.2011 07:42
Uwielbiamy kaszę gryczaną, pieczarki i brokuł...czyli wszystko dla nas:o)
gosia47-47 08.01.2011 19:09
super
anecia04 10.09.2010 09:10
bardzo ciekawe połączenie, lubię kaszę, u nas zwykle wykorzystuje się jako dodatek do gulaszu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak