Sposób przygotowania

Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .
Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).
Odstawić na 10 dni by się przegryzła .
Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :

Na zdjęciu stoją :
1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )
2)musztarda podstawowa- miodowa
3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )
4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )

Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepis fajny a zdjęcia śliczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    super
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Fajnie zrobić samemu musztardę czy majonez.Podejrzewam,że smak by mi się spodobał.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Taka domowa musztarda to zapewne świetna rzecz - nigdy jeszcze sama takiej nie zrobiłam i myślę, że czas to zmienić :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !