Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla brzoskwiniowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg mąki pszennej 50
szkl. cukru białego drobnego (szkl. poj. 250 ml) 1/3
jajko 2
szkl. mleka 1/2
łyżeczki soli 1/2
g masła 100
dkg świeżych drożdży 3
3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania:
1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej do formy:
dżem morelowy 320 g
cukier puder 3/4 szklanki
mleko kilka łyżek
aromat migdałowy 2-3 lukier:
aromat migdałowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla brzoskwiniowa

Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. aby zaczęły \"pracować\". Przesiać mąkę z solą, dodać , cukier, aromat migdałowy, wbić jajka, wlać rozczyn i na koniec stopione, przestudzone masło, zarobić ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk i miski, ew. podsypywać mąką jeśli będzie zbyt luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. aby wyrosło. Następnie rozwałkować na prostokąt długości takiej jak obwód dużej tortownicy (z wkładem kominowym). Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne a miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Starte jabłko wymieszać z dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć na ciasto i rozsmarować, zostawiając suche brzegi szer. ok 3 cm. Delikatnie zwinąć roladę i przenieść ją do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy - \"szew\" powinien znaleźć się pod spodem a końce trzeba nieco zlepić ze sobą. Tortownicę przykryć o odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-30 min.. Pieczemy ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia w formie. Cukier puder ucieramy z mlekiem (dodając je po trochu) i odrobiną aromatu migdałowego aż lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy lukrem ciasto a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Płatki dobrze jest odrobinę podprażyć na suchej patelni, ale ostrożnie, żeby nie przypalić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 04.06.2017 09:00
smaczny deser
IZABELA29 11.10.2016 08:46
Pysznie wyglada
Małgorzata92 10.12.2015 18:04
Na pewno smaczna :)
ben-ka 14.05.2015 09:04
Lubię rolady z owocami.
sara1 27.04.2012 07:27
wyśmienicie wygląda i zapewne tak też smakuje
jogobella23 19.04.2012 20:39
pycha
Sarenka 13.01.2011 16:52
Pyszna, drozdzowa i w dodatku brzoskwiniowa! :P
Dorota71 19.09.2010 10:26
wygląda smakowicie
kasiurek 02.09.2010 09:36
brzoskwiniowej nie jadłam na pewno jest pyszna:)
Dorota76 30.07.2010 23:07
Wygląda rewelacyjnie. Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak