Sposób przygotowania

1.Mąkę,jajka,mleko,sól i 2-3 łyżki wody wymieszać na jednolitą,niezbyt gęstą masę,po czym drewnianą łyżką mocno wyrabiać ciasto,aby weszło w nie powietrze.
2.Jabłka umyć,obrać,oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce.Następnie dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
3.Do płaskiego rondla wlać 2 litry wody i zagotować.Metalową łyżeczką,maczaną w wodzie,nabierać małe porcje ciasta i kłaść do wrzącej,osolonej wody.Kluseczki zamieszać,zagotować pod przykryciem,następnie odkryć i gotować 3 minuty.Podawać polane stopionym masłem z bułką tartą lub sokiem owocowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !