Sposób przygotowania

Surowe mięso mielone wieprzowe łączymy z mięsem wołowym. Dodajemy dwa surowe jajka, suchą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą), pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy do smaku oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej po to aby pieczeń po upieczeniu nie rozpadała się przy krojeniu na kawałki. Mieszany rękami aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia keksa smarujemy margaryną i wysypujemy mąką pszenną następnie z mięsnej masy formujemy wałek i przekładamy go do wcześniej przygotowanej foremki. Rozprowadzamy równomiernie w całej formie. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 180-200 stopni przez ok godzinę, aż do uzyskania dobrze przypieczonej \"skórki\" pieczeni. Podajemy na ciepło z ziemniakami jako danie główne lub po ostudzeniu pokrojoną w cienkie plastry jako dodatek do kanapek.
Smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    bardzo fajny pomysł na nieco inaczej podane mięso
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    dawno nie robiłam a bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !