Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić cząstki jabłek, przesmażyć mieszając. Dodać cukier, dusić ok. 5 min. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 15 minut.,
Rodzynki osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, by wchłonęły alkohol. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę natłuścić masłem, wysypać herbatnikami. Jabłka wymieszać z namoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami, wyłożyć na herbatniki.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i waniliowym. Pianę wyłożyć na jabłka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C, piec do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Od razu podawać.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    rewelacyjny deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !