Sposób przygotowania

Bakłażany obrać wzdłuż ze skórki co centymetr, pozostawiając \"paski\" skórki. Pokroić w plastry około 1,5 cm. Położyć na papierowym ręczniku, lekko osolić i odczekać 30 min. aby się \"wypociły\". Osuszyć. Pędzlem posmarować każdy plaster z obu stron oliwą wymieszaną z przyprawą vegeta. włożyć do piekarnika 180 C. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie otworzyć piekarnik aby upuścić parę. Piec aż będą złote.Sos: do oliwy z oliwek dodać rozdrobniony czosnek, posiekane w drobną kostkę grzyby w occie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Jeśli - mimo grzybków w occie - sos mało kwaśny, dokwasić cytryną. Sos powinien być gęsty od ilości posiekanych grzybów. Na ciepłe plastry bakłażanów układać po łyżce sosu.Podawać letnie albo zimne.Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !