Sposób przygotowania

Masło ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Teraz obroty przestawiam na najniższe i dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Rękami z ciasta robię kulę i dzielę ją na dwie części, owijam w folię i wkładam do zamrażarki, aby stwardniało na tyle, bym mogła je zetrzeć na tarce /u mnie trwało to 2 godziny/.

Jajka miksuję z cukrem pudrem, dodaję proszek budyniowy oraz porcjami maskarpone i twaróg, cały czas miksując.
Brzoskwinie dokładnie osączam na sitku, połówki kroję na mniejsze kawałki. Białka i szczyptę soli ubijam na sztywno porcjami dodając cukier puder.
Blaszkę o wymiarach 21x32 cm wykładam papierem do pieczenia.

Wyjmuję jedną część ciasta z zamrażarki i ścieram je na tarce na spód formy. Następnie wykładam masę serową, układam pokrojone brzoskwinie, na to nakładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram na tarce drugą część ciasta.

Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 50 minut. Studzę przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Klasyka i to w pysznym wydaniu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    To ciasto piecze chyba każdy, ale każdy trochę po swojemu i niezmiennie dobrze smakuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Mniam!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ela16

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    sernicze zawsze jest pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pysznie wyglada...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    serniczek, mój ulubiony :P)
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    też go robię -rewelka!
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    i ja też robię...
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    mniam;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    o:)z brzoskwiniami,,,,brzmi kusząco:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    Fajne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    takiego serniczka się nie odmawia
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    świetnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Z mascarpone - ciekawe. To mój ulubiony serniczek i pierwszy, który zrobiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Sarenka, z mascarpone ale bez masła. To stary, ale ciągle jary przepis.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo apetyczny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    pyszności
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawy pomysł ze ścieranym ciastem do sernika, wygląda niezwykle smacznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jak dla mnie to duże ułatwienie, bo czasami mam problem z równym rozwałkowaniem ciasta kruchego, a ścieranie to tylko chwilka.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    dawno takiego nie robiłam a jest przepyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    junox

    Pyszny sernik,też ścieram ciasto na tarce
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Wspaniale się prezentuje;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne,moge sie nim często zajadać ;-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !