Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe serduszka
SKŁADNIKI OD 5-9 SĄ NA NADZIENIE.
Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Dodaj masło lub margarynę. Szybko uformuj wszystko w gładkie ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny.
Następnie przygotuj nadzienie- wymieszaj w rondlu wszystkie składniki poza cukrem waniliowym. gotuj na wolnym ogniu, aż stężeje, cały czas mieszając.
Ostudź nadzienie. najszybsza metodą jest włożenie rondla do naczynia z zimna wodą. Następnie dodaj mąkę i cukier waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 2 mm. Natłuść foremki margaryną i wypełnij je ciastem.
Napełnij foremki nadzieniem waniliowym i przykryj je pozostałym ciastem. Serduszka ułóż na blasze do pieczenia. Piecz je w dolnej części piekarnika przez ok 15 minut.
ostrożnie wyjmij ciastka, gdy jeszcze są gorące. odstaw je do ostudzenia i posyp cukrem pudrem przed samym podaniem. Serduszka mogą zostać przygotowane kilka dni wcześniej i pozostawione w lodówce w swoich foremkach.