Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Z drożdży, mleka i łyżki cukru przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, wlać w nie rozczyn i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną Kasię. W miarę potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową, zawijać na kształt makowców. Ciasta po zawinięciu w papier do pieczenia układać na blaszce, odstawić do wyrośnięcia i piec przez około 45- 50 minut.
RADA: Żeby makowce nie pękały można je nakłuwać na całej długości wykałaczką.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    smaczne
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    łądne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    piękne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewuniasta

    bardzo apetycznie wyglada
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszne
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Twój makowiec wygląda przepysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wspaniale wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    coś wspaniałego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Lubię takie zawijane makowce
  • 0
    original
    Opublikowano

    m1monika

    uwielbiam makowce :-)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    moje ulubione

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !