Sposób przygotowania

Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać 1kg mąki, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Mleko podgrzać. Margarynę roztopić. Do drugiej miski wlać 1,5szkl. ciepłego mleka, wsypać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, lekko zamieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do ciepłej margaryny dodać żółtka i wymieszać. Wyrośnięty rozczyn i margarynę z żółtkami dodać do mąki z cukrem, wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ugniatać dodając resztę mąki. Podzielić na 3-4 równe części. Rozwałkować i posmarować dżemem truskawkowym, zwinąć jak roladę i przełożyć do posmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki. Posmarować po wierzchu białkiem i posypać kruszonką(margaryna roztarta z mąką). Piec w 180*C ok 1 godz.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !