Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Biszkopt lubię nawet bez dodatków :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Jaki ładny ci wyszedł:) Mi zawsze środek zbyt wyrasta
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    mysza666, też mi się kiedyś biszkopt piekł z górką, wg tego przepisu zawsze wychodzi równy.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pogratulować pracy
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję, za miłe słowa.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Swoje osobiste doświadczenia na temat pieczenia biszkoptów zamieściłam na swoim blogów, jesli ktoś zachce skorzystać, to zapraszam: http://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/275/jak-upiec-biszkopt-idealny-.html
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    piękny, taki DUŻY i PUSZYSTY !!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    jeszcze tylko czymś go przełożyć i jest pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    piękny!!!brak mi słów
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ale wyrośnięty:) taka podstawa pod tort to jest to!
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pięknie wyrośnięty i równiutki,super:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    faktycznie, idealny biszkopt
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    wyrośnięty i równy wprost idealny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    śliczny wyszedł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !