Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowa babka w czekoladzie
Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z 5 dag cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Zamrożone wiśnie pokroić na mniejsze części. Dodać do wyrośniętego ciasta i ponownie wyrobić. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić, aby wyrosło.
Ciasto wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 25 minut. Ostudzić.
Upieczoną i ostudzoną babkę polać przygotowaną polewą (150 ml śmietany, gorzką czekoladę oraz 5 dag cukru zagotować, a następnie przestudzić).