Sposób przygotowania

jajka ubić z cukrem na parze,mąkę przesiać dodać ubite jajka,mleko,sól,roztopiony tłuszcz i wszystko dokładnie wyrobić ręką aż będzie odchodzić,na koniec dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i wyrobić na sam koniec dodać rum lub spirytus i wymieszać,po czym odstawić do wyrośnięcia,następnie wykładać partiami na stolnicę wałkować ciasto grubości palca i wycinać szklanką krążki na każdy nakładać marmoladę i przykryć drugim krążkiem po czym dokładnie sklejać brzegi układać na lnianej ściereczce posypanej mąką by wyrosły,do płaskiego naczynia wlać olej i smalec rozgrzać i piec wyrośnięte pączki z obu stron na złoty kolor,na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pycha pączki;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Palce lizać ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    czasem dobre pączki z chęcią zjem...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    takie pączki to mogę jeść czesto :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata23

    uwielbiam, pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !