Sposób przygotowania

CIASTO:
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucuerać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32*23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto rozprowadzi na blaszce (jest klejące, ale takie ma być). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25-30 min. (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
KREM:
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z maką i jajkami, poczym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min., energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na ciasto (zostawić po bokach wolne 2 cm - wówczas po nałożeniu drugiego ciasta krem nie wypłynie) przykryć drugim ciastem. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    jeden z moich ulubionych deserów:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    bardzo lubię to ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    Smaczne.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    przepyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    moje ulubione ciasto!!!!!!!!!mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    moje też, uwielbiam ją :P)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    jedno z moich ulubionych ciast:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata23

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ppaulina

    uwielbiam karpatkę :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !