Sposób przygotowania

Zagotować szklankę wody. Na wrzącą wsypać ryż, zamieszać, zmniejszyć płomień, a pod garnek podłożyć podłożyć płytkę żaroodporną. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie prawie miękki. Garnek z ryżem zwinąć w ręcznik i schować pod koc.
Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Wraz z dymkami i papryczkami chili (bez nasion) posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem i sezamem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki ananasa. Podawać na ciepło lub zimno. Uwaga! Nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !