Sposób przygotowania

Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości .Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką ( resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów , naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup jarzynowych .
Moja rada jeśli chodzi o krupniki : gotować tak by nie stał dłużej niż 15 minut do podania bo inaczej kasza wciąga wodę i robi się gęsty ( no chyba że ktoś tak lubi - ja wolę klarowny. A jak nie ma takiej możliwości to przelać krupnik przez sitko nad drugim garnkiem i tak zostawić to gęste przykryte do obiadu. Przed samym podaniem wrzucić zawartość sitka do wywaru i podgrzać .Zupie to nie szkodzi a nie gęstnieje .

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    banditka

    zdrowa zupa
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    zdrowa zupa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !