Sposób przygotowania

Budyń- starty chleb zalać śmietaną , wymieszać , zostawić na kilkanaście minut. Żółtka utrzeć z cukrem, cynamonem i gożdzikami, stopniowo dodawać chleb i mąkę ziemniaczaną. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z przygotowanym ciastem, wymieszać .Wlać do formy budyniowej, formę zamknąć, wstawić do garnka z gotującą się wodą . Krem-utrzeć żółtka z cukrem. W rondelku zagotować trochę wody, wlać wino, doprowadzić do wrzenia . Gorące wino wlać do utartych żółtek, ubić trzepaczką, dodać kilka kropli zapachu arakowego. Przed podaniem budyń polać przygotowanym kremem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !