Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier i 5 żółtek (białka odstawić na pianę). Ciasto zagnieść i podzielić na dwie kulki. Małą (1/4 części) i dużą (3/4 części) włożyć do lodówki i schłodzić. Po pół godzinie zetrzeć większą część na blaszkę. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem.

Kostkę margaryny rozetrzeć, dodać masę jajeczną, dodać ser, wymieszać. Następnie wsypać budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Na koniec ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli żeby była sztywna. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę serową rozłożyć na surowym cieście. Na ser wyłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie z puszki. Ubić pianę z 3 białek, dodać szczyptę soli. Ułożyć pianę na brzoskwiniach.

Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 100 stopni c, w trakcie pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni c. Piec sernik około godziny.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Magda60

    można nie ścierac ciasta a pokroić paski i położyć na piance
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    palce lizać !
  • 1
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    wygląda nieźle
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    mój ulubiony
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    uwielbiam serniki ;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !