Sposób przygotowania

Owoce opłukać, osączyć dokładnie z wody. Jabłka i gruszki cieniutko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdka nasienne. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć owoce w naczyniu, w którym będą się smażyć i przesypać cukrem. Zostawić tak na 12 godzin po czym przesmażyć krótko. Nie mieszać łyżką tylko potrząsać naczyniem. Odstawić do następnego dnia. W międzyczasie przetrzeć kilka razy aby owoce nasiąknęły syropem, a owoce pływające na wierzchu nie obeschły. Następnego dnia znów krótko przysmażyć. Trzeciego dnia smażyć kilka minut na małym ogniu, do momentu, aż jabłka i gruszki będą przezroczyste. Gorące konfitury składać do wyparzonych suchych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    m1monika

    dla mnie super!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !