Sposób przygotowania

1. Masło utrzeć z 10 dag cukru i solą. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.24cm). Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując 20 dag cukru. Bezę rozsmarować na cieście. Piec 30-35 minut w 175 stopniach. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z tortownicy i odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem rozciąć wzdłuż. Spodni krążek ułożyć na dnie tortownicy.
2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym ogniu.Mascarpone wymieszać z jogurtem i 7,5 dag cukru. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejący krem wymieszać z połówkami winogron i rozsmarować na cieście w tortownicy. Przykryć krążkiem z bezą. Schłodzić godzinę w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować winogronami.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    tomek18

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    marcepanowy dodatek bardzo mi pasuje
  • 3
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    oczywiście mascarpone
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pyszny pomysl
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Pyszny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !