Sposób przygotowania

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka,odstaw do wyrośnięcia.Mąkę,resztę mleka,cukru,żółtka,szczyptę soli i miękkie masło połącz z rozczynem.Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.Ser zmiel,dodaj żółtka,cukier i startą skórkę z połowy cytryny,wymieszaj.Ciasto rozwałkuj na placek 2-cm grubości.Wykrawaj kubkiem krążki.Kołaczyki ułóż na natłuszczonej blasze,przykryj i zostaw do wyrośnięcia.W środku każdego kołaczu zrób wgłębienie i nałóż na nie nadzienie z sera.Wierzch kołaczy posmaruj roztrzepanym jajkiem.Piecz około 30 minut w temperaturze 220 stopni.Po upieczeniu gorące oprósz cukrem pudrem.Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !