Sposób przygotowania

Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając 1/3 szkl. drobnego cukru.
W drugiej misce utarłam do białości żółtka ze szklanką cukru. Następnie dodawałam stopniowo mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone masło albo margarynę, ale równie dobrze może być olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy mak i wlałam rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.
Masę przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)
Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypałam wierzch cukrem pudrem.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml

Komentarze

  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Twoje przepisy są tak przejrzyście napisane, że nawet taki pechowiec w pieczeniu, odważy się upiec!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    przepięknie wyszedł napewno skorzystam z Twojego przepisu i być może znów wprowadzę jakieś udziwnienia :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Koniecznie muszę wypróbować przepis - uwielbiam ciasta z makiem:)
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    świetnie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Pyszny deser, w sam raz do niedzielnej kawki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    wiec chyba sprobuje;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    fajny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    cudownie wygląda :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    fajne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    smakowite ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    super przepis
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    i to ma być ciasto? chyba to jakiś zakalec , mi nigdy piegusek nie pęka , nawet nie wiesz ,jak piec ,żeby nie pękł
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a mnie czasami pęka i nie widzę w tym nic złego - to tylko ciasto a i tak smak jest najwazniejszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    smakowite ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ciekawy ten dodatek gruszek, mnie by smakował taki piegusek:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    Pyszny deser
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    Dawno nie robiłam pieguska
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    as28

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona32

    bardzo fajnie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dawno nie piekłam tego ciasta, a z dodatkiem gruszek, to jeszcze nigdy.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    przepyszne ciasto
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Pyszności! Niebo dla podniebienia :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    świetne jest :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    wygląda bardzo smacznie
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Proste pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    dodi

    muszę zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !