Sposób przygotowania

Maślankę lekko podgrzać.Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwileczkę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 szt. kwiatków.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    super!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam wypieki drożdżowe, a kwiatuszki - przecudne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    świetne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    buleczki takie kiedys pieklam :) fajne
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonałe na śniadanko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !