Sposób przygotowania

Grona jarzębiny ułożyć na aluminiowej folii, upiec w piekarniku. Upieczone, na przemian z cukrem wsypać do gąsiora (do ¾ jego wysokości). Zachować proporcję: 1/2 kg. cukru na kilogram owoców. Wcisnąć cytrynę, proporcja: na każdy kilogram owoców – sok z jednej sztuki cytryny. Zalać do pełna mocną wódką (powyżej 45 %) zrobioną ze spirytusu, pozostawić w cieple na ok. 3 tyg. Po tym czasie oddzielić owoce od reszty, pamiętać by owoce mocno wycisnąć i dodać wyciśnięty sok do soku zlanego z owoców. Wszystko przelać do butelek, szczelnie zakorkować. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Zastanawiałam się kiedyś jak zrobić taką nalewkę. Muszę w swoim czasie wypróbować Twój sposób :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    nigdy nie probowalam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    mam ochotę
  • 0
    original
    Opublikowano

    JaPaqc

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !