Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie umyć. Włoszczyznę oczyścić i obrać. Mięso razem z przyprawami i włoszczyzną włożyć do garnka. Zalać 1,5l lekko posolonej, zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować ok 1 godziny. Rosół przecedzić przez gęste sitko, ponownie przelać do garnka. Wsypać ryż, ugotować do miękkości. Zupę pozostawic na małym ogniu, aby cały czas była goraca. Po rozbiciu jajek białko oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubić na sztywno. Pianę połaczyć z żółtkami. Cytryny polać wrzącą wodą, osuszyć. Wycisnąć sok. Przyprawić do smaku białym pieprzem. Sok z cytryny wlać stopniowo do ubitych jajek, cały czas mieszając. Ponownie przyprawić do smaku. Do masy jajeczno-cytrynowej wlać kilka łyżek gorącego bulionu. Nastepnie wlać je do garnka z gorącą zupą. Zamieszać i już nie gotować.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !