Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Piłka inaczej
Do wysokiej miski wsypuję mieszankę do przygotowania ciasta, dodaję olej (100 ml) i jajka (3). Miksuję. Gdy masa będzie gotowa przekładam ja do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy i piekę w 180 stopniach przez pół godziny. Upieczone i wystudzone ciasto przekładam na talerzyk i wyciągam z niego środek.
Następnie wkładamy do niego pokrojone jabłka, posypane cynamonem Prymat i przykrywamy je kremem śmietanowym [schłodzoną śmietanę 30% (500 ml) ubijam na sztywno, pod koniec dodaje Śmietan Fix (2 opakowania) wymieszany z cukrem pudrem (2 łyżeczki) i pokrojoną w kostkę brzoskwinię].
Gdy wyłożymy cały krem wówczas z wdrążonego ciasta formujemy piłkę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem na szablonie przypominającym piłkę. Smacznego.