Sposób przygotowania

Ubijamy żółtka z cukrem, wlewamy olej , wsypujemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak, dalej ucieramy, dodajemy pianę ubitą z 5 białek i powoli mieszamy. Przekładamy do formy. Wielkość uzależniamy od tego , z ilu warstw robimy nasze ciasto. ja zazwyczaj robię na większej formie i kroję na pół. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
KREM:
zagotowujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy kilka minut. odstawiamy do wystygnięcia,aby na mannie nie zrobił się kożuch posypujemy cukrem.
Miękką margarynę ucieramy i powoli dodajemy wystudzoną kaszę mannę i kawę inkę. Miksujemy jeszcze chwilę.
Przestudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. wierzch możemy polać polewa czekoladową

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie spotkałem się jeszcze z takim ciastem :o) super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    wyśmienite ciasto!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    fajny ten piegusek
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    a jaki pyszny?!
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !